Obstipatie is vervelend maar kan verholpen worden

OBSTIPATIE EN LAXEERMIDDELEN

Streef er naar om je levensstijl aan te passen en de levensstijl- en dieetmaatregelen te respecteren om obstipatie te voorkomen. Als deze maatregelen niet helpen en de problemen aanhouden, kun je een laxeermiddel gebruiken.

WANNEER MOET IK STOPPEN MET HET GEBRUIK VAN LAXEERMIDDELEN?

Het wordt aanbevolen om laxeermiddelen alleen op korte termijn te gebruiken en ermee te stoppen zodra uw obstipatie is opgelost.
Als je obstipatie hebt als gevolg van een andere medische aandoening of als bijwerking van een ander geneesmiddel dat je langdurig moet nemen, moet je onder toezicht staan van een apotheker en/of een arts.

Lees altijd eerst aandachtig de bijgeleverde productinformatie (de bijsluiter of gebruiksaanwijzingen en de verpakking).

CONTACTLAXANTIA OF STIMULERENDE LAXEERMIDDELEN

Als je al enkele dagen niet naar het toilet bent geweest, kunnen stimulerende laxeermiddelen helpen. Ze werken door de spieren die de darmbewegingen aansturen, te prikkelen en bevorderen de toevoer aan water en elektrolyten in de darmen om de ontlasting te vergemakkelijken. Dulcolax® is een geneesmiddel dat op die manier werkt.

OSMOTISCHE LAXEERMIDDELEN

Als je naar het toilet gaat en je stoelgang is hard, droog en moeilijk te verwijderen, kan een milde behandeling zoals Dulcosoft® helpen. Osmotische laxeermiddelen houden water vast: ze hydrateren de stoelgang en verhogen het volume voor een gemakkelijkere stoelgang. Dulcosoft® maakt de harde stoelgang dus zachter en verlicht obstipatie op milde wijze, wat het naar het toilet gaan vergemakkelijkt en comfortabeler maakt.

BULKVORMENDE LAXEERMIDDELEN

Dit soort laxeermiddelen bevatten vezels en slijmstoffen die de stoelgang volumineuzer en zachter maken. Ze stimuleren de darmmotoriek en de stoelgang. De werking treedt ongeveer 48 uur na inname van het middel op.
Het kan tot enkele dagen duren voordat ze werken en ze worden ingenomen als poedervormige korrels, opgelost in water of tabletten/capsules.

Stress en obstipatie

Maakt je je druk over iets? Dit kan een rechtstreekse invloed hebben op de darmen.

Meer weten

Veelgestelde vragen

Als je over obstipatie begint te praten, duiken vaak dezelfde vragen op.

Meer weten