Ons spijsverteringsstelsel is gevoelig en wordt gemakkelijk beïnvloed door veranderingen in routine, stress en angst. Als je last krijgt van obstipatie door stress, bent je zeker niet de enige.

Als je je erg druk hebt gemaakt over een speciale gebeurtenis, zoals een bruiloft of een sollicitatiegesprek, kunt je ook in lichte mate last hebben van obstipatie. Deze vorm van obstipatie verdwijnt meestal binnen een paar dagen.

STEL TOILET BEZOEK NIET UIT

Soms is het druk en stel je een toilet bezoek uit. Of je wilt je geen openbaar toilet gebruiken. Of je bent op het werk of op vakantie. Maar als je de drang om naar het toilet te gaan negeert, kun je last van verstopping/obstipatie krijgen. Probeer dus altijd naar de toilet te gaan als het lichaam daarom vraagt.

Neem antibacteriële doekjes mee voor onderweg als je je zorgen maakt over het gebruik van openbare toiletten, en vergeet niet dat het onverstandig is om de stoelgang op te houden, ook al ben je op het werk!

Piekeren over obstipatie maakt het alleen maar erger en zorgt voor een vicieuze cirkel.

Toiletgewoonten kunnen erg verschillend zijn van mens tot mens. Een normaal stoelgangpatroon varieert tussen drie keer per dag en drie keer per week.

UW STRESS BEHEERSEN

We hebben allemaal wel eens 'me-time' nodig, dus probeer een van onze tips om stress te verminderen:

  • Luister naar ontspannende muziek
  • Probeer yoga
  • Schrijf je in voor een leuke fitness les zoals Zumba
  • Neem een ontspannend, verfrissend bad
  • Ga helemaal op in een goed boek of een favoriete tijdschrift

STRESS OP HET WERK

Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer stress op het werk zoveel mogelijk te beperken. Als je te veel te doen hebt, praat dan met je baas. Waarom niet vragen naar flexibele werktijden als je een full time baan niet volhoudt, zoals in deeltijd werken of thuiswerken?

RELATIEPROBLEMEN

Ga je door een lastige periode? Praat met je partner over waar het fout gaat. Maar als je het niet meer volhoudt, probeer er dan eens over te praten met vrienden en familie of met een relatietherapeut. Krop niet alles op.

DEPRESSIE EN ANGST

Overweldigende angst kan een symptoom zijn van depressie. Praat met je huisarts als je dit herkent. De huisarts kan medicatie voorschrijven of adviseren om begeleiding of therapie te proberen, waarbij men je helpt om te gaan met de problemen die je angstig maken.

PRIKKELBARE DARM SYNDROOM (PDS)

Bij symptomen van PDS, zoals maagkrampen, een opgeblazen gevoel en diarree, is het raadzaam een arts of apotheker raad te plegen.

Lees hier meer over PDS.

Stress en obstipatie

Maakt je je druk over iets? Dit kan een rechtstreekse invloed hebben op de darmen.

Meer weten

Veelgestelde vragen

Als je over obstipatie begint te praten, duiken vaak dezelfde vragen op.

Meer weten