Obstipatie is een aandoening die uiteenlopende oorzaken kan hebben

WAAROM HEB IK LAST VAN OBSTIPATIE?

Obstipatie kan worden veroorzaakt door levensstijl (voedingsfactoren, mate van lichamelijke activiteit), maar ook door lichamelijke veranderingen en/of het gebruik van bepaalde geneesmiddelen.
Anticiperen op de directe oorzaken van obstipatie is niet altijd gemakkelijk en klachten zijn niet altijd voorspelbaar.

VOEDING

Eén van de belangrijkste punten om het risico op obstipatie te beperken, is voldoende drinken. Daarnaast is het belangrijk om er op te letten voldoende vezels te eten. Een gebrek aan vezelrijke voeding kan ook een reden van obstipatie zijn. Breng daarom meer vezels en vocht in het voedingspatroon door fruit, groenten, peulvruchten en volkoren producten te eten en drink genoeg water, thee, of vruchtensappen.

BEWEGEN

We weten dat bewegen goed voor ons is, maar het is niet altijd gemakkelijk om tijd te maken voor het beoefenen van een lichamelijke activiteit. Hoe meer je zit, hoe erger het probleem wordt. Bewegen helpt de darmspieren samen te trekken zodat je vaker naar het toilet moet.

STRESS

Stress is een vaak voorkomende veroorzaker van obstipatie. Bijvoorbeeld geldzorgen of relatieproblemen of als je een grote verandering in je leven doormaakt, kan dit een domino-effect hebben op het spijsverteringsstelsel, vooral bij langdurige stress.

BUITENSHUIS EN OP REIS NAAR HET TOILET GAAN

Mensen zijn gewoontedieren en daarom kan een verandering in het normale dagelijkse ritme de toiletroutine beïnvloeden. Als je je zorgen maakt over het gebruik van het toilet in een vliegtuig of tijdens een lange autorit, dan kan dit ook effect hebben op de stoelgang.
Een nieuwe omgeving, een ander voedingspatroon of uitdroging, kunnen ook oorzaken zijn van obstipatie.

ZWANGERSCHAP

Het zwangerschapshormoon progesteron ontspant de spieren om plaats te maken voor een groeiende baby, maar het vertraagt ook de spieren die voedsel en afvalstoffen verwerken. IJzersupplementen en een baby die steeds meer ruimte inneemt in je buik, kunnen ook obstipatie veroorzaken.
Overleg met je arts voordat je geneesmiddelen of medische hulpmiddelen gebruikt als je zwanger bent of borstvoeding geeft.

MENOPAUZE

Hormonale veranderingen tijdens de menopauze en de pre-menopauze kunnen obstipatie veroorzaken.

OUDER (EN WIJZER!) WORDEN

Naarmate je ouder wordt, werken de darmspieren minder goed waardoor het voedsel langer in het spijsverteringsstelsel blijft. Minder bewegen en bepaalde geneesmiddelen kunnen tevens obstipatie in de hand werken.

MEDICATIE

Obstipatie kan een bijwerking zijn van sommige geneesmiddelen, waaronder:

  • pijnstillers met codeïne
  • antacida voor de behandeling van indigestie(vooral als ze aluminium bevatten)
  • ijzertabletten voor de behandeling van bloedarmoede
  • bepaalde bloeddrukmedicatie
  • anti-epilepsiebehandelingen
  • geneesmiddelen voor de behandeling van de ziekte van Parkinson

Vraag advies aan apotheker of arts bij obstipatie problemen na het opstarten van nieuwe medicatie. Wijzig nooit zelf je behandeling met een voorgeschreven geneesmiddel zonder eerst met de arts te overleggen.

Stress en obstipatie

Maakt je je druk over iets? Dit kan een rechtstreekse invloed hebben op de darmen.

Meer weten

Veelgestelde vragen

Als je over obstipatie begint te praten, duiken vaak dezelfde vragen op.

Meer weten