Het is niet ongewoon dat ook mannen last van obstipatie hebben. Vrouwen zijn meer geneigd tot obstipatie door hun hormonen, maar als je er last van hebt, wil je natuurlijk weten hoe je er vanaf komt. Misschien is er helemaal geen verklaring en is het eerder een toevalligheid. Of het kan zijn dat je:

ONVOLDOENDE DRINKT

Onvoldoende drinken kan een oorzaak van verstopping zijn. Zorg er daarom voor dat je voldoende drinkt. Het voedingscentrum raadt volwassen aan om elke dag 1,5 tot 2 liter te drinken. Daarbij merkt het voedingscentrum op dat water drinken, afgewisseld met thee en koffie zonder suiker, het gezondst is.

ONVOLDOENDE VEZELS EET

Als je niet genoeg vezels eet, kun je last van verstopping krijgen. Eet meer vezels door bijvoorbeeld fruit, groenten, peulvruchten en volle granen te eten.

ONVOLDOENDE BEWEEGT

Sta op en beweeg, want hoe meer stil je zit, hoe erger het kan worden.

JE DRUK MAAKT

Maak je je druk over iets? Dit kan invloed hebben op de darmen. Als je bijvoorbeeld geldzorgen of relatie- of werk gerelateerde problemen hebt, kan dit een domino-effect hebben op de spijsverteringsstelsel, net zoals langdurige stress.

(VAAK) REIST

Onze lichamen zijn gewoontedieren en daarom kan een verandering in het normale dagelijkse ritme je toiletgewoonten beïnvloeden. Als je je zorgen maakt over toiletbezoeken tijdens een (lange) reis, dan kan dit gevolgen hebben. Verandering van omgeving, andere voedingsgewoonten of uitdroging, kunnen ook obstipatie veroorzaken.

OUDER (EN WIJZER!) WORDEN

Naarmate je ouder wordt, werken uw darmspieren minder goed waardoor het voedsel langer in het spijsverteringsstelsel blijft zitten.

MEDICATIE

Obstipatie kan een bijwerking zijn van bepaalde geneesmiddelen, waaronder bijvoorbeeld pijnstillers, sommige bloeddrukverlagende middelen en maagzuurremmers.
Als je last van verstopping krijgt na het gebruik van een nieuw geneesmiddel, praat dan met je apotheker of arts over je medicatie, maar verander de dosering niet zelf of stop het gebruik van het middel niet voordat je medisch advies heeft ingewonnen.

WAT KAN IK DOEN?

VERANDER JE LEVENSSTIJL

Eerst moet je je levensstijl onder de loep nemen en eerlijk kijken of je iets kunt veranderen, hoe klein ook. Volg onze bewegings- en dieetadviezen om te ervaren hoe je je alledaagse routine kunt veranderen. Soms kan een kleine verandering al effect hebben, je hoeft niet overmatig te gaan sporten of elke dag salade te eten.

Als de veranderingen in je levensstijl geen verschil maken en je stoelgang nog steeds pijnlijk en moeilijk is of als je nog steeds niet naar het toilet kunt gaan, dan kun je medische hulp zoeken.

Stress en obstipatie

Maakt je je druk over iets? Dit kan een rechtstreekse invloed hebben op de darmen.

Meer weten

Veelgestelde vragen

Als je over obstipatie begint te praten, duiken vaak dezelfde vragen op.

Meer weten